Comrads, Digital Asset Management (DAM) voor sterke merken

View Original

Versterk je merk met emotionele branding

Het opbouwen van een sterk merk is belangrijker dan ooit. We worden met z’n allen overspoeld met keuzes. Een emotionele band creëren met je klanten is de sleutel tot het onderscheiden van je merk. Emotionele branding gaat verder dan alleen een mooie salespitch. Het draait om het vertellen van verhalen die beklijven, verhalen waarin je je merkwaarden deelt en waarin mensen zichzelf herkennen. In deze blog onderzoekt Sebastiaan de Ruiter hoe je die verbluffende indruk op je – potentiële – klanten maakt.

Waarom emoties zo krachtig zijn

Mensen kopen op emotie en rechtvaardigen hun aankoop met logica. Dat geldt óók in B2B. Hoewel zakelijke besluitvormers vaak meer gegevens en analyse gebruiken in hun aankoopproces, spelen emoties ook een grote rol. Het verrast je misschien, maar beslissers in B2B-omgevingen zijn ook mensen, daar weten zij bij Atos alles van. Hun emoties zijn dus net zo bepalend als die van consumenten. Kortom: in welke business je je ook beweegt, de gevoelens die je merk oproept hebben een directe invloed op de beslissing om jouw product of dienst wel of niet te kiezen. Emotionele branding maakt gebruik van deze kracht door je merk te humaniseren en een persoonlijke connectie te creëren met je klanten. Dit leidt niet alleen tot een hogere klantbetrokkenheid, maar ook tot een grotere merkloyaliteit.

De kunst van storytelling

Een van de meest effectieve manieren om emotionele branding te integreren in je strategie is door storytelling, daarover schreef ik al eerder een blog. Verhalen zijn een krachtig middel om je merkidentiteit over te brengen en een diepe emotionele connectie te maken. Neem bijvoorbeeld Dove, het Unilever-merk dat bekend staat om zijn persoonlijke verzorgingsproducten.

Dove

Dove positioneert zich als een leider in emotionele branding door te focussen op echte schoonheid en ‘body positivity’, vooral bij jonge vrouwen. Al in 2004 begon Dove met het aanvechten van valse schoonheidsnormen. Nu twintig jaar later, met de voorspelling dat 90% van de content binnenkort AI-gegenereerd zal zijn, is de staat van schoonheid nog steeds problematisch. De nieuwe campagne van Dove, The Code, focust op de impact van AI op het schoonheidsbeeld. Met de slogan ‘Let’s #KeepBeautyReal’ versterkt Dove opnieuw de emotionele connectie met haar klanten.

Het belang van gedeelde waarden

Mensen willen zich verbonden voelen met merken die hun waarden weerspiegelen. Dit is waarom merken zoals Dove zo succesvol zijn in het opbouwen van een loyale klantenbasis. Door zich in te zetten voor echte schoonheid en zelfvertrouwen, laat Dove zien dat ze meer doen dan alleen producten verkopen; ze dragen bij aan het bevorderen van zelfacceptatie en lichaamspositiviteit. Dit resoneert met mensen die dezelfde waarden delen, waardoor een diepere emotionele band ontstaat.

Creëer onvergetelijke ervaringen

Naast verhalen en gedeelde waarden zijn ervaringen een cruciaal onderdeel van emotionele branding. Het gaat erom momenten te creëren die een blijvende indruk achterlaten. Dit kan variëren van evenementen en campagnes tot klantenservice en productervaringen. Een merk dat dit goed doet, is Tony's Chocolonely. Met hun missie om 100% slaafvrije chocolade wettelijk verplicht te maken, creëren ze niet alleen heerlijke producten, maar bieden ze ook ervaringen die consumenten bewust maken van sociale rechtvaardigheid. Hun campagnes en evenementen zijn vaak gericht op educatie en op het betrekken van klanten bij hun missie. Dat blijft hangen en zorgt voor een blijvende connectie met het merk.

Het gebruik van DAM voor consistente branding

Een Digital Asset Management (DAM)-systeem kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het beheren en distribueren van jouw zorgvuldig gecreëerde content. Met een DAM-systeem kun je ervoor zorgen dat alle merkassets consistent en op de juiste manier worden gebruikt, waardoor je een uniforme merkervaring creëert. Dit helpt niet alleen bij het versterken van de emotionele band met je klanten, maar zorgt er ook voor dat je merkboodschap overal hetzelfde is.

Nieuwsgierig?

Door emoties op de juiste manier in te zetten voor je merkidentiteit en te investeren in goede software, kun je een sterke band opbouwen met je doelgroep. Dit resulteert niet alleen in nieuwe klanten, maar ook in klantloyaliteit en herhaalaankopen. Wil je weleens ervaren hoe Digital Asset Management je hierbij helpt? Vraag dan een vrijblijvende demo van onze Brand Management-oplossingen aan. Wil je eens verder praten over de voordelen van marketingautomatisering voor jouw organisatie? Ook dat kan natuurlijk altijd! Geef een belletje naar (0)20 820 83 82 of mail naar info@comrads.nl. We leren je graag kennen.