Comrads, Digital Asset Management (DAM) voor sterke merken

View Original

Veilige hosting, daar hangt een prijskaartje aan

Het hosten van jouw kostbare content kost geld. Het lijkt alsof steeds meer mensen daarover vallen. In deze blog vertelt Sebastiaan de Ruiter over het belang van écht veilige hosting en wat daarbij komt kijken.

Duizelingwekkende bedragen

In mijn vorige blog schreef ik al dat je een investering in marketing automation in het algemeen, of in digital asset management in het bijzonder, binnen een jaar terugverdient, al was het maar door het aantal uren dat je minder tijd kwijt bent aan zoeken. Daar zijn organisaties meestal vrij snel van overtuigd. Wat mij de laatste tijd erg opvalt, is dat mensen vervolgens wel heel erg vallen over de kosten voor hosting. Dat bevreemdt me nogal. Als contentgedreven organisaties spenderen we met z’n allen duizelingwekkende bedragen om de mooiste content te maken. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat je die dan vervolgens wil beschermen tegen ongeautoriseerde of onrechtmatige toegang.

Weinig transparantie in cloudlicentiemodellen

Ik begrijp ergens wel waar het vandaan komt. Prijzen van licentiemodellen die Marketing Automation partijen hanteren, zijn niet altijd even transparant. Sommige leveranciers lokken organisaties met lage prijzen, maar als er dan een extra gebruiker bijkomt, moet een forse portemonnee worden getrokken. Of er wordt gekeken naar consumentenoplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Apple twee terabyte aan iCloud-opslag afnemen voor nog geen tientje per maand. Prachtig, maar aan het einde van de dag is het natuurlijk gewoon een ordinair (massa is kassa) lock-in model om je bij deze aanbieder te houden, want switch maar eens naar een andere partij.

Goede beveiliging vraagt om een fikse investering

Vroeger, toen de cloud nog onbekend – en onbemind – was, betaalden we duizenden euro’s om servers in gekoelde ruimtes op onze bedrijfslocatie neer te zetten en te onderhouden. Nu vinden we een paar euro voor een gigabyte opslag al veel. Terwijl het beveiligen van datacenters met toegangsprotocollen, biometrische scanprofielen en 24/7 bewaking en monitoring en fysieke beveiliging door speciaal opgeleide beveiligers, met CCTV-camera's en biometrische toegangscontroles om een fikse investering vraagt. Dan heb ik het nog niet gehad over de beveilig van de applicatie en verbindingen zelf middels encryptie, firewalls en virusscanners inclusief de vandaag de dag geëiste ISO-normeringen. Achter de schermen komt er heel wat bij kijken om aan alle veiligheidsnormen en wet- en regelgeving te voldoen, ook qua back-ups. Als je één terabyte aan content opslaat, heb je ook minimaal één terabyte nodig voor de back-up.

Krijg je wat je nodig hebt?

Natuurlijk kun je je content delen via een tool als Dropbox, OneDrive of WeTransfer. Maar stel jezelf eens serieus de vraag of je dan krijgt wat je nodig hebt. Zoek je iets meer dan een opslagplaats waar je je content kunt dumpen, wil je structuur en kwaliteit, vinden wat je zoekt, bestanden delen met de juiste toegangsrechten en hecht je belang aan veiligheid, overzicht en goed beheer? Dan hangt daar een prijskaartje aan. Maar geloof me, dat verdien je ruimschoots terug.

Nieuwsgierig?

Comrads is ISO/IEC 27001 gecertificeerd en voldoet aan de eisen en normen van de AVG. Comrads neemt daarvoor strikte voorzorgsmaatregelen, technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen om een hoog niveau van beveiliging te garanderen om jouw gegevens, data en bestanden te beschermen tegen ongeautoriseerde of onrechtmatige toegang. Wil je meer weten over onze veiligheidsmaatregelen of ben je benieuwd naar de voordelen van Digital Asset Management? Vraag dan direct een vrijblijvende demo aan. We denken graag met je mee. Nu en in de toekomst.