Begrippenlijst
Definitie: Digital Rights Management (DRM)
Wat is Digital Rights Management (DRM)?
Digital Rights Management (DRM) is het gebruik van technologie om de toegang tot auteursrechtelijk beschermd materiaal te controleren en te beheren. Het helpt particulieren en bedrijven de toegang tot en het gebruik van hun digitale assets te beschermen, wat noodzakelijk is met de hedendaagse technologische ontwikkelingen.
DRM heeft als doel de rechten van de auteursrechthebbende te beschermen en te voorkomen dat inhoud ongeoorloofd wordt verspreid en gewijzigd. Het kan bedrijven kostbare tijd en geld besparen bij de bescherming van de assets en bovendien langdurige juridische procedures besparen wanneer materiaal zonder toestemming wordt gebruikt.
Hoe werkt Digital Rights Management?
Hoewel digitale content onder auteursrechtwetten valt, is het een uitdaging om het internet te controleren op illegale activiteiten. DRM hanteert dus een proactieve benadering om digitale assets te beschermen door in de eerste plaats belemmeringen op te werpen om deze te misbruiken.
Door middel van DRM software wordt er een een digitale barrière gevormd tussen de asset en de persoon die toegang tot deze asset probeert te krijgen. Het gebruik van deze asset kan op verschillende manieren beperkt worden. Zo kan er worden voorkomen dat gebruikers de asset kunnen bewerken, delen of screenshots ervan kunnen maken. Maar ook het vergrendelen van documenten tot bepaalde IP adressen of locaties en het watermerken van bestanden zijn functies DRM.
Veel DRM-tools werken door middel van codering of computercode die is ingebed in de digitale content, om toegang of gebruik te beperken. Deze tools kunnen het aantal keren, apparaten, mensen of tijdsperioden bepalen dat de content kan worden geopend of geïnstalleerd.
Dergelijke controles zijn:
Bewerken en opslaan voorkomen
Doorsturen en delen voorkomen
Afdrukken voorkomen (of het aantal beschikbare afdrukken beperken)
Watermerken van documenten met unieke gebruikersinformatie om een identiteit vast te stellen
Schermafdrukken voorkomen
Herroeping van documenten
Documenten vergrendelen op apparaten, IP-adressen en landlocaties
Het gebruik van de assets vaststellen. Dit houdt in dat er wordt opgeslagen door wie en wanneer het bestand is bekeken, opgeslagen of aangepast.
Enkele populaire soorten DRM strategieën zijn: virtual private networks (VPN), softwarelicenties en -sleutels, proxy servers, gebruikersauthenticatie en IP authenticatie protocollen.
Waarom is DRM belangrijk voor DAM?
Met Digital Asset Management kun je al je digitale media en bestanden eenvoudig opslaan, organiseren, zoeken, beheren, delen en analyseren vanuit één centrale locatie in de cloud. Hierdoor kan je eenvoudig en effectief samenwerken met collega’s, partners en leveranciers. Het is daarbij van belang dat je digitale media en bestanden worden beschermd en betrokkenen toegang hebben tot relevante digitale media. Dit wordt gedaan aan de hand van DRM.
Binnen een DAM systeem wordt er gebruik gemaakt van toegangscontroles en gebruikersrechten. Je kunt informatie over digitale rechten direct koppelen aan specifieke assets of groepen assets en zo expliciete gebruiksinformatie geven aan de juiste mensen, op het juiste moment. Zo bepaal je in eigen beheer wie toegang heeft tot welke content en media. Dit beschermt je kostbare merkbestanden en vergroot je merkconsistentie. Het bijhouden van de regels over een library van duizenden assets is een onmogelijke klus, terwijl het automatiseren van DRM met DAM heel eenvoudig is: eenmaal instellen en je hoeft er niet meer naar om te kijken. Ideaal voor bedrijven die werken met een groot aantal assets.
Wil je jouw rechtenbeheer naar een hoger niveau tillen?
Vraag een vrijblijvende demo aan of stel je vraag direct aan een van onze marketing professionals.